Järjestyssäännöt
Etusivu » Suunnitelmat »Järjestyssääntöjen tarkoitus on edistää koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä.
Oppilaan oikeuksiin kuuluu maksuton opetus, oikeus yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun, oikeus henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen sekä oikeus yksityiselämän suojaan.
1. Koulualue
Koulualueella tarkoitetaan koulun käytössä olevia sisätiloja ja piha-aluetta. Oppilaat eivät saa poistua ilman lupaa koulualueelta koulupäivän aikana. Luvan voi myöntää pyynnöstä luokanopettaja tai vuosirehtori. Myös koulun/luokkien yhteisillä retkillä tai leirikoulussa pätee sääntö, että ainoastaan opettajan luvalla voi lähteä pois määritellyltä alueelta tai tilasta.
2. Koulun työaika
Koulun työaikaa ovat työjärjestyksen mukainen koulupäivä sekä koulun järjestämät retket ja tilaisuudet matkoineen. Koulun päivittäiset työajat tarkistetaan lukuvuosittain. Koulun alueella kyytiä odottavien oppilaiden ja kerhotoimintaa osallistuvien tulee noudattaa samoja sääntöjä kuin mitkä ovat voimassa koulun työaikana. Koulun työaikaan kuuluvat myös koulumatkat paitsi silloin, kun oppilas tekee sen huoltajansa tai tämän valtuuttaman muun aikuisen seurassa.
3. Tupakkatuotteet, päihteet ja muut vaaralliset aineet
Tupakkatuotteita, päihteitä tai huumeita ei saa käyttää koulun työaikana eikä niiden vaikutuksen alaisena saa esiintyä. Kouluun ei saa tuoda vaarallisia aineita tai esineitä (veitsiä, ampuma-aseita, voimakkaita lasersoittimia sekä muuta vastaavaa joista saattaisi aiheutua vaaraa itselle tai muille). Opettajalla ja rehtorilla on oikeus tarkastaa oppilaan tavarat ja he voivat ottaa häiritsevät tai vaaralliset esineet tai aineet tarvittaessa haltuunsa.
4. Kulkuvälineet
Oppilaiden polkupyörät ja muut kulkuvälineet tulee säilyttää niille osoitetuilla paikoilla. Ne ovat aina omistajansa vastuulla.
5. Koulun omaisuus
Koulun omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti. Aiheutuneesta vahingosta on viipymättä ilmoitettava opettajalle tai muulle henkilökunnalle. Oppilaan on korvattava, puhdistettava tai järjestettävä koulun omaisuudelle tahallisesti tai epäasianmukaisella toiminnalla aiheuttamansa vahingot. Sama, mikä koskee koulun omaisuutta, koskee myös muiden oppilaiden ja opettajien ja muun henkilökunnan omaisuutta.
6. Poissaolot
Oppilaan velvollisuuksiin kuuluu osallistua hänelle säädettyyn opetukseen, ellei hänelle ole myönnetty lupaa poissaoloon. Luokanopettaja tai -valvoja voi hyväksyttävästä syystä antaa oppilaalle luvan etukäteen enintään viiden koulupäivän poissaoloon. Opettajakunta myöntää tätä pidemmät poissaolot. Huoltajan velvollisuus on ilmoitettava oppilaan poissaolosta ensimmäisenä koulupäivänä luokanopettajalle tai -valvojalle. Koulupäivän aikana sairastuva oppilas saa poistua koulusta opettajan tai terveydenhoitajan luvalla. Mikäli oppilas poistuu terveydenhoitajan luvalla, siitä on ilmoitettava opettajalle. Tapaturman sattuessa siitä on viipymättä ilmoitettava opettajalle tai terveydenhoitajalle.
7. Matkapuhelimet ja vastaavat laitteet
- Matkapuhelinten, älykellojen, kuulokkeiden, soittimien ja muiden elektronisten laitteiden käyttö ja esillä pitäminen on oppituntien aikana pääsääntöisesti kielletty ja niiden tulee olla äänettömällä sekä niin, että värinä-, valo- ja muut toiminnot on asetettu pois käytöstä tai kokonaan suljettuna repussa tai kännykkäparkissa, jonka opettaja on luokalleen määritellyt ellei toisin ole ilmoitettu. Asiasta keskustellaan ja sovitaan myös huoltajien kanssa.
- Mobiililaitteiden käyttö kielletään myös muina opetussuunnitelman mukaisen opetuksen aikoina, mikäli ne häiritsevät koulun muuta toimintaa tai niitä käytetään epäasiallisesti tai kiusaamis- tai häiritsemistarkoituksessa.
- Mobiililaitetta saa käyttää välitunneilla vain sille määrätyssä paikassa ja tiettynä, etukäteen sovittuna aikana. Muut koulun tilat ovat mobiilivapaita alueita.
- Alakouluikäiset (1-6 luokat) eivät käytä mobiililaitteita ollenkaan koulupäivän aikana. Yläkouluikäisille (7-9 luokat) voidaan sallia yksi tai kaksi välituntia, jolloin laitetta saa käyttää tarkoituksenmukaisesti, kuten viestin laittaminen tai niiden tarkistaminen ja huoltajalle soittaminen (ei pelaamiseen). Yläluokkien oppilaat osallistetaan päätöksentekoon ja heidän kanssa sovitaan mikä on sellainen välitunti.
- Mikäli huoltajan tarvitsee saada yhteys lapseen tai lapsen huoltajaan koulupäivän aikana, tapahtuu se tarvittaessa opettajan välityksellä tai opettaja/ muu henkilökunta voi antaa oppilaalle luvan käyttää omaa puhelinta.
- Mikäli oppilas jää koululle koulupäivän jälkeen, on hänellä mahdollisuus ottaa yhteyttä huoltajaansa tai hoitaa muu sellainen henkilökohtainen asia, jota ei voi siirtää myöhemmäksi. Asian hoidettua puhelin laitetaan pois (reppuun tai parkkiin). Pelaamiseen, videoiden katsomiseen tms. ei puhelinta käytetä koulun alueella koulussaoloajan aikana. Kotiinlähtöä odotellessa oppilaita kannustetaan muuhun yhteiseen toimintaan, kuten keskusteluihin, lautapelien pelaamiseen, läksyjen tai rästitöiden tekoon, piirtämiseen tai lepoon.
- Mobiili- tms. laitteen opetuskäytöstä oppitunnilla päättää opettaja. Lähtökohtana on, että opetuksessa käytetään koulun laitteita, mutta myös oppilaan omaa laitetta voidaan käyttää osana opetusta, mikäli huoltaja on antanut tähän luvan.
- Jos puhelin on luvallisesti käytössä oppitunnilla, on valokuvaaminen tai videon ottaminen oppitunnilla kielletty ellei opettaja ole antanut siihen erillistä lupaa, kuten projektityöskentelyn talitoinnissa. Opetukseen liittymätön kuvaaminen ja videoiminen on kielletty opetusta ja oppimista häiritsevänä.
- Mikäli kuvaamista tapahtuu muuten kuin sovitusti oppituntien aikana, tulee henkilön kysyä toiselta lupa kuvaamiselle. Koulun tilat ovat julkiset, lukuunottamatta wc-tilat tai muut yksityisyyden tilat, joissa kuvaaminen on kielletty ja rikoslaissa määritelty rangaistavaksi teoksi. Jos aikuinen epäilee lapsen kuvanneen tai kirjoittaneen asiatonta tai toista loukkaavaa materiaalia, saa materiaalin lukea vain, jos siihen on lakiin perustuva oikeus sekä mieluiten asianosaisen suostumus. Lapsen yksityisyyteen ei saa puuttua mielivaltaisesti tai laittomasti. Jos asiassa epäillään rikosta, tulee aikuisen ottaa yhteys huoltajaan ja tarvittaessa poliisiin.
- Näillä järjestyssäännöillä pyritään edistämään hyvien tapojen mukaista käytöstä ja vuorovaikutusta, toisten huomioon ottamista, työ- ja opiskelurauhan edistämistä, toisten kunnioittamista, tervehtimistä sekä ohjeiden noudattamista. Lasta tulee suojella digitaalisten laitteiden väärinkäytökseltä ja hänen hyvinvoinnilleen vahingolliselta aineistolta sekä minimoida verkkopalvelujen mukanaan tuomia riskejä, ikäkausi huomioiden. Oppilaan tulee saada myös mahdollisuus hänen ikänsä mukaiseen toimintaan, leikkimiseen ja virkistystoimintaan ilman digilaitteita.
- Mainitut laitteet ovat omistajiensa omalla vastuulla koulussa. Alle 15-vuotiaan osalta huoltaja päättää, tuoko lapsi oman mobiili- tai muun vastaavan laitteensa kouluun ja saako sitä käyttää opetuksessa, mikäli opettaja tällaista pyytää.
- Mobiililaitteiden epäasialliseen käyttöön koulussa voidaan puuttua laissa säädetyillä kurinpitokeinoilla. Ensin opettaja pyytää oppilasta laittamaan laitteen pois. Jos oppilas ei tottele, opettaja pyytää antamaan laitteen opettajalle. Jos tämäkään pyytäminen ei tehoa, opettaja voi ottaa laitteen oppilaalta ja tarvittaessa käyttää voimakeinoja, jos oppilas tekee vastarintaa. Toinen vaihtoehto on, että opettaja pyytää oppilasta poistumaan valvottuun tilaan, esimerkiksi viereiseen luokkaan. Opettajan on ilmoitettava vanhemmille mobiililaitteen poisottamisesta häirinnän takia. Jos häiritsevä laitteen käyttö jatkuu, myös kasvatuskeskustelu ja jälki-istunto voivat tulla kysymykseen.
- Mikäli koulun tietoon tulee oppilaaseen kohdistuva epäasiallinen käyttäytyminen tai kiusaaminen, joka saattaa täyttää rikoksen tunnusmerkit, ottaa koulu välittömästi yhteyden oppilaan huoltajaan ja tarvittaessa tämän jälkeen poliisiin. Poliisi voi lukea viestit lainmukaisin keinoin. Koulun tulee tällöin harkita tilanteesta riippuen opiskeluhuollon, oppimisen ja koulunkäynnin tuen sekä lastensuojelupalveluiden mukaan ottamista sekä kiusaajalle että kiusatuksi tulleelle oppilaalle.
8. Käyttäytyminen
Oppilaan tulee käyttäytyä asiallisesti ja hyviä tapoja noudattaen. Oppilaan tulee noudattaa järjestyssääntöjä sekä opettajien ja muun henkilökunnan antamia ohjeita. Oppilas ei saa häiritä koulutunnin tai muuna aikana koulutyötä tai toisia ihmisiä eikä käyttäytyä väkivaltaisesti tai loukkaavasti. Kiusaaminen sen kaikissa muodoissa on kielletty.
9. Rangaistukset ja muut seuraamukset
Mikäli oppilas on jättänyt tekemättä hänelle annetut tehtävät, hänet voidaan jättää suorittamaan niitä koulupäivän jälkeen enintään tunnin ajaksi. Oppilas on tänä aikana valvonnan alaisena. Oppilasta, joka ei noudata koulun järjestyssääntöjä tai hyviä tapoja tai käyttäytyy häiritsevästi, voi opettaja nuhdella tai poistaa hänet luokasta tai määrätä enintään kahden tunnin jälki-istunnon. Jälki-istunnon ajankohtaa määrätessään opettajan tulee ottaa huomioon pitkämatkalaisten oppilaiden kuljetukset ja tarvittaessa neuvotella huoltajan kanssa.
Oppilaalle, joka rikkoo järjestystä tai käyttäytyy muuten tavalla, johon ei ole syytä soveltaa edellä mainittua menettelyä, voidaan järjestää kasvatuskeskustelu tai rangaista kurinpidollisesti. Kurinpitorangaistuksia ovat kirjallinen varoitus ja oppilaan erottaminen enintään kolmeksi kuukaudeksi. Rehtorin ja opettajan velvollisuuksiin kuuluu ilmoittaa tietoonsa tulleesta koulussa tai koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta tai väkivallasta niihin syyllistyneen ja niiden kohteena olevan oppilaan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle.
10. Muuta
Sekä näissä säännöissä että asioissa, joita edellä ei erikseen mainita, noudatetaan perusopetuksen säädöksiä ja Suomen yleistä lainsäädäntöä. Järjestyssäännöistä kerrotaan kaikille oppilaille, koulun henkilökunnalle ja huoltajille sanallisesti rehtorin tai opettajien toimesta luokissa ja vanhempainilloissa. Järjestyssäännöt ovat myös luettavissa koulun kahvihuoneessa. Säännöt päivitetään lukuvuoden alussa tai tarvittaessa. Oppilaita, koulun henkilökuntaa ja huoltajien mielipiteitä kuullaan arvioitaessa päivitystarvetta. Järjestyssäännöt käsitellään aina uuden oppilaan ja työntekijän kanssa.
Järjestyssääntöjä päivitetty elokuussa 2024