Kymenlaakson steinerkoulun 5-9 luokat esittivät perjantaina 17.5 ja maanantaina 20.5 näytelmän, joka kertoi Jeanne d’Arcista.
Tunnemme Jeannen tarinan melko tarkasti oikeudenkäynnin pöytäkirjojen perusteella. Ranskan ja Englannin satavuotisen sodan lopuilla Ranska on häviön partaalla. Kaarle VI kuolee mutta testaa kuninkuutensa englannin kuninkaalle poikansa prinssi Kaarlen sijasta. Prinssi Kaarle yksi näytelmä päähenkilöistä ei voi tulla kruunatuksi kuninkaaksi koska kruunaaminen voi tapahtua vain Reimsissä, joka on englantilaisten hallussa. Ranskan sotilaallinen avain on Orleans, jota vahvat englantilaisjoukot piirittivät 1428. Nuori maalaistyttö Jeanne kuule ääniä jotka vaativat häntä lähtemään pelastamaan ranskan. Jeanne siis lähtee 16-vuotias tyttö. Hän taivuttelee ihmisen toisensa jälkeen, ja lopulta Beaudricoutin herttua antaa hänelle sotilas saattueen matkalle Kaarlen hoviin. Jeannen johdolla ja innostamina ranskalaiset joukot valtaavat Orleansin. Sitten Jeanne taivuttelee epäröivän ja päättämättömän Kaarlen matkalle Reimsiin. Englantilaiset lyödään taas, ja Reimsin katedraalissa Jeanne pitelee lippuaan, kun Kaarle kruunataan kuninkaaksi (Kaarel VII).
Jeanne haluaa nyt vapauttaa koko maan, ja se voisi jopa onnistua, koska koko kansa on hurjan innostuksen vallassa. Kaarlen ja muiden valtaapitävien suunnitelmiin tämä ei sovi. Monien juonittelujen Jeannea petetään, ja Burgundin herttua myy hänet englantilaisille. Rouenin kaupungissa kokoontuu oikeus, johon kuuluu englantilaisia sotapäälliköitä sekä Pariisin teologeja. Jeannea kuulustellaan ja kidutetaan monta kuukautta. Jossain vaiheessa hän jopa luopuu ajatuksistaan ja lupaa katua, mutta peruuttaa lupauksensa ja päätyy radiolle vuonna 1431. Hän on silloin 19-vuotias.
Parikymmentä vuotta myöhemmin, kun sota on päättynyt eikä poliittisia esteitä ole, Kaarle VII tutkituttaa Jeannen asian uudellee, ja tuomio julistetaan vääräksi. Vuonna 1920 katollinen kirkko tekee Jeannesta pyhimyksen.
Näytelmä seuraa historiallisia tapahtumia varsin tarkasti. Itse asiassa hulluin Matt repliikit ovat melko suoria lainauksia oikeuden pöytäkirjasta. Kuitenkin tämän näytelmän näkökulman tarkoitus on olla enemmän inhimillinen kuin historiallinen.
Näytelmässä esiintyivät 7-9 luokkalaiset ja säestyksessä oli 5-6 luokat. Näytelmä on Jean Anouilhin mukaan soviteltu.
Jeanne – Nella Roivas & Sointu Keinänen
Jeannen äiti – Pihla Tuomikallio
Jeannen isä – Oskari Heikuksila
Jeannen veli – Wilhelm Stjernberg
Pyhä Mikael – Pyry Moilanen
Warwickin herttua – Aarne Taimela
Syyttäjä – Kaapo Siiskonen
Piispa Cauchon – Richard Kovalev
Veli Ladvenu – Eino Kesti
Inkvisiittori – Lucas Kulhelm
Pyöveli – Pihla Tuomikallio
Beaudricourtin herttua – Tuomas Purho
Sotilas – Rino Lempinen
Kaarle – Niilo Siiskonen
Agnes – Lisa Koskinen
Kuningatar – Venla Vesala
Jolanda – Nella Roivas
Arkkipiispa – Pyry Moilanen
Marsalkka La Tremuille – Patrik Sirenius
Palkkasoturi La Hire Tuomas Purho
Hovipoika – Wilhelm Stjernberg
Musiikki: Alfred Schnittke, Pjotr Tsaikovski ja georg Händel
Sovittanut Sanna Jacksen